„ Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viață; de aceea pe lângă viață, dăruiți copiilor și arta de a trăi bine, educându-i. ” 

                                                                                        Aristotel

 

Onorată asistență, stimați invitați,

Parcă mai ieri, pe la 15 ale lui cireșar, ne despărțeam pentru o vară, intrând într-o binemeritată vacanță.

Că a trecut foarte repede, am simțit-o cu toții.

Septembrie 15, este conform tradiției, ziua în care toate școlile își deschid larg porțile și toate inimile vibrează.

Suntem astăzi aici, cu câteva zile mai devreme, să începem împreună un nou an școlar.

Așteptăm cu nerăbdare momentul, convinși fiind, că bucuria revederii naște emoție pentru toți.

Este emoția primei zile de școală pentru elevii clasei pregătitoare, care schimbă educatoarea cu învățătorul, cu doamna sau cu domnul adică. O mai fi chiar Domnul Trandafir? Nu aș dori să mă îndoiesc.

Pentru absolvenții ciclului primar începe o nouă etapă în viața de școlar. Rămâne doar o amintire învățătorul. Vorbim de-acum de profesori, de diriginte, de un nou ciclu din viața de școlar și înlocuim calificativele cu note.

Elevii claselor a VIII-a fac ultimii pași pe un drum, la capătul căruia vor susține primul examen al maturității pentru viață. Și cât contează primul examen din viață!

Emoțiile sunt deopotrivă ale elevilor, ale dascălilor, ale părinților. Dar parcă în fiecare an ne e dor de ele.

Astăzi, mai mult ca oricând, întreaga comunitate educațională este conectată la acest eveniment.

Începem împreună un nou an școlar, într-un sistem educațional plin de schimbări, de neprevăzut, nu fără probleme, ba dimpotrivă, căruia printr-un efort comun încercăm să-i facem față.

Vom reuși oare?

Poate că da, doar dacă vom fi echipă, o familie responsabilă, care construiește. E cel mai ușor să distrugi!

Haideți să considerăm că școala, a rămas aceeași instituție de cultură și educație de care avem nevoie cu toții și care impune respect.

Haideți să învățăm împreună, ca și parteneri ai unui proces educațional pe care ni-l dorim de calitate și care să răspundă exigențelor actuale.

Începem un nou drum, în care dorim să descoperim lumea împreună, să comunicăm, să dezvoltăm relații parteneriale bazate pe respect reciproc, să descoperim tainele cărților, să învățăm să privim cu alți ochi lumea.

Școala dirijează cu tactul pedagogic al dascălilor ei și primii pași în viață.

Te face să te îndrăgostești de unele discipline sau poate să-ți scrii propria poveste.

 Începem anul școlar în Centenarul Primului Război Mondial sau al Marelui Război cum a fost socotit de istorici, pentru ca la anul, să fim generația privilegiată și onorată că, în timpul vieții, am sărbătorit Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Cele două evenimente se confundă de fapt cu o istorie. Să fim mândri de cei care au făurit-o! Se pare, că am uitat eroii, intenționat sau fără voie, spre a nu-i transforma în modele. Cred însă, că și dacă i-am considera idoli ar fi prea puțin.

E bine ca orice început să fie unul optimist.

Vă doresc tuturor, un an școlar cu împliniri, cu bucurii, cu soare, cu zâmbete, poate cu emoții, și nu port nici o vină dacă vor fi și lacrimi.

Succes!

 

 

 

Director,

Prof. Emilian Deaconescu